Kavurmalı Mevlüt Pilavı Nasıl Yapılır

Kavurmalı Mevlüt Pilavı Nasıl Yapılır:

Pilav İçin Gerekli Malzemeler:

10 kişilik

-500 gr. hazır kavurma

– 5 bardak pirinç

– 1.5 litre kaynar su

– 2 yemek kaşığı tereyağı

– yarım bardak ayçiçek yağı

– 1 adet et bulyon

– tuz

Pirincinizi en az yarım saat tuzlu suda bekletiniz ve yıkayınız. Yıkama işlemini akan su berraklaşıncaya kadar tekrarlayın. (Yaklaşık 5-6 defa) Pirincinizi tereyağı ve ayçiçek yağında iyice kavurun. Ayçiçek yağı ile tereyağını yarı yarıya oranında koyun. 1 kg. pirinç için yarım su bardağı sıvıyağ ve dolu bir yemek kaşığı tereyağı kullanabilirsiniz. Pirincinizi yağa kattığınız anda tuzunu ilave etmelisiniz ki pirinçler kavurma sırasında kırılmasınlar. Tuzunu da bir kg. pirinç için bir yemek kaşığı tuz ilave edebilirsiniz. 1/1.5 oranında suyunu ilave ettikten sonra suyunu yüzeyden çekene kadar harlı ateşte, sonrasında kısık ateşte pilavınızı pişirin. Tam suyunu çektikten sonra ateşi kapatın ve demlenmeye bırakın. 20 dakika sonra bir kere karıştırın. Sonraki 20 dakika sonra tekrar karıştırın. 40 dakikalık demlenme süresi yeterlidir.

Pilavınızın üzerine koymak için hazır kavurma kullanabilirsiniz. Kullanacağınız kavurma mutlaka yağ oranı düşük, kaliteli kavurma olmalıdır. Piyasada satılan ve bilinen pek çok markadan daha kaliteli Rize kavurması kullanabilirsiniz. En iyi kavurma markaları Pınarbaşı ve Kopuzlar markalarıdır. Hazır kavurma kullanmak size hem daha ekonomik olacaktır ve daha lezzetli ve zahmetsiz kavurma imkanı sunacaktır. Bir kişilik 200 gr.lık pilav porsiyonu için 50 gr. kavurma en ideal gramajdır. (50 gr. kavurma 100 gr. etten elde edilir) Hazır aldığınız kavurmanızı bıçakla ince ince doğrayıp mısır tanesi büyüklüğüne getirdikten sonra tencerede 10 dakika kadar ısıtmanız yeterlidir. Demlenmiş olan pilavınızı ölçek yardımıyla servis ediniz. Pilav ölçeğinizin tabanına kavurmanızı koyup üzerine de pilavınızı koyup tabaklara ters çevirerek koyun. Yanına tatlı olarak baklava, tulumba tatlısı ya da irmik helvası koyabilirsiniz. İçecek olarak ayranı tabaklara koyup servis edebilirsiniz. Tabak olarak köpük ya da plastik tabaklar son derece sağlıksızdır. Çünkü sıcak pilavınızı koyduğunuzda koku yaparlar. Ayrıca 3 gözlü tabaklar sunum açısından çok da şık değillerdir. Belediyelerin iftar çadırlarındaki sunumlarına benzer. Bunların yerine kartondan kullan/at servis tabağı kullanmanız çok daha sağlıklı ve şık olacaktır.

Püf Noktası:

Genel olarak pirinç pilavı yaparken, kullanılacak pirinçi önce yarım saat tuzlu ılık suda bekletiniz ve 5-6 defa nişastalı suyu akana kadar yıkayıp süzünüz. Tuzlu suda bekletilerek pirinçlerin kavrulması sırasında kırılmaması sağlanır. Yıkama işleminden sonra pirinçin ıslaklığı gidene kadar bekletilmesinde fayda vardır(1 saat kadar) Ayrıca pilavınızın tuzunu pirinçleri yağa kattığınız sırada ilave ediniz. Pirinçlerin tuz ile birlikte kavrulması pirinçlerin diri kalarak kırılmamasını ve pilavınızın tane tane olmasını sağlar.

Pirinçi ayıklamaya da gerek yoktur. Çünkü günümüz teknolojisi ile pirinç fabrikalarda en küçük çöpüne kadar ayıklanmaktadır. Yine de gözle kontrol etmenizde fayda vardır. Pirinçinizi paketini açtığınız gibi kullanabilirsiniz.

Ayrıca mevlit, davet, sünnet, nişan, düğün, iş toplantısı, bayi yemekleri ve her türlü organizasyonlarda toplu pilav için www.ustapilavci.com adresinden profesyonel hizmet alabilirsiniz.

Hemen Arayın 0554 439 55 99