Mevlüt pilavı, en az düğün yemeği kadar önemli bir yere sahip. Ancak düğünden biraz da farklı. Bunun nedeni biraz daha yeni olmasından kaynaklanıyor olsa gerek. Düğün geleneği tarihin derinliklerinden beri varolagelmişken, mevlüt İslamiyet ile birlikte kültürümüze girdi. Bu yüzden daha genç oluyor. Ancak artık düğünlerde ya da özel günlerde, cenazeden sonra bile okunuyor mevlütler. Peki ama bu geleneğin aslı nedir merak ettiniz mi?

   Mevlüt Pilavı

Mevlüt pilavı aslında özel anda dağıtılan bir yemektir. Ancak pilavdan önce çok şaşıracağınız bazı şeyler de var. Mesela mevlüt bir dönem sadece cenazelerin arkasından okunmuş. Hatta bazı Anadolu şehirlerinde bu gelenek halen devam ediyor. Bunun yanında mevlütleri düğünlerde de duyabilirsiniz. Hatta bazı düğünlerde mevlüt okunacaksa özellikle bu davetiyede belirtiliyor. Böylece bazı hassasiyete önem verildiği de belirtilmiş oluyor. Ancak durum bununla da kalmıyor. Aslında özellikle büyük şehirlerde yeni doğan bebekler için de mevlüt okunur oldu. Peki bu durum doğru mu? Evet, doğru. Hatta aslında da uygun düşüyor.

Mevlüt tarihi olarak bakılırsa aslında ilk olarak edebi bir metin olarak ortaya çıkmış. Hatta lise edebiyat derslerinde Süleyman Çelebi olarak tanıyacağınız bir kişi yazmış bu metni. Peki sebep? Peygamber (SAV)’in doğumunu kutlamak için yazılan bir metindir aslında. Sonraları çok beğeniliyor. Öyle ki hemen her yerde bu metin okunmaya başlıyor. Zamanla da bu metne Kur-an da ekleniyor. Derken cenazelerin arkasından toplanılan, dua edilip yemek dağıtılan organizasyonlar için de mevlüt kelimesi yer ediniyor. Sonra bir ara mevlit sadece cenazelerde okunur, mevlüt pilavı da sadece cenazelerde dağıtılır oldu. Ancak son zamanlarda aslına dönen mevlüt geleneği ile artık daha sık karışılaşıyoruz. Öyle ki düğünlerde hatta yeni doğan bebekler için batı tarzı söyleyecek olursak “Baby Shower” yerine de mevlit yemeği dağıtılıyor. Böylece aileler yeni üyeleri için güzel bir karşılama partisi yapmış oluyorlar. Hem de kendi kültürlerine uygun olarak. Ayrıca dini olarak kutsal sayılan özel geceler, kandiller için de mevlit yemeği dağıtmak ya da şeker gibi güzel şeyler dağıtmak da toplumumuzda oldukça kabul gören bir davranış.